Covid-19 en muziekinstrumentenbouwers

Zelfstandige ondernemers en ondernemingen

Overgangsmaatregelen

Uw sociaal secretariaat heeft een document ter beschikking : « aanvraagformulier overbruggingsrecht » Onderbreking zelfstandige activiteit omwille van coronavirus.

Opgepast : Men moet voldoen aan bepaalde voorwaarden o.a. volledige sluiting van 7 opeenvolgende kalenderdagen.
Als reden kan men bv. opgeven dat, vermits alle concerten en culturele activiteiten opgeschort zijn, de sector te lijden heeft onder deze maatregelen, of men kan en mag geen klanten meer ontvangen in het atelier.
info: acerta.be, liantis.be, securex.be

Bijberoep

Voor de zelfstandigen in bijberoep en de actieve gepensioneerde zelfstandige werden er "halve uitkeringen" in het leven geroepen.


Initiatieven genomen door de gemeenten

Brussel

Verschillende Brussels gemeenten voorzien op hun sites specifieke pagina's om burgers, handelaars en bedrijven te informeren over de genomen maatregelen.

Anderlecht - Oudergem - Berchem - Etterbeek - Evere - Vorst - Ganshoren - Elsene - Jette - Koekelberg - Molenbeek - Sint-Gillis - Sint-Joost-ten-Noode - Schaarbeek - Ukkel - stad Brussel - Watermaal-Bosvoorde - Sint-Lambrechts-Woluwe - Sint-Pieters-Woluwe 

Vlaanderen

 

Wallonie

Federale steun / steden en gemeenten

In navolging van de federale beslissingen ter preventie van het coronavirus voorzien steden en gemeenten ook steunmaatregelen voor de getroffen zelfstandigen en ondernemers.
Info: www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/economie
https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/cultuur

Regionale compensatiepremie

Met de code NACE 47594 "Detailhandel in muziekinstrumenten in gespecialiseerde winkels" of  NACE 95290 "Reparatie van andere consumentenartikelen" kunt u die premie aanvragen.
Soms hebben we fouten of weglatingen gezien in de gegevensregistratie van enkele collega's. U kan het aanpassen bij uw BTW kantoor met een 604B-formulier.

 

Brussel
Werk Economie Emploi Brussel - te vragen voor 1 juni.

Vlaanderen

Vlaanderen 

Vlaanderen Corona-compensatiepremie

Vlaanderen Corono-hinderpremie
Wallonie

BTW NACE 47594
"Detailhandel in muziekinstrumenten in gespecialiseerde winkels"

 

BTW NACE 95290

 

"Reparatie van andere consumentenartikelen"


Sociale bijdragen

A. Uitstel van betaling

 

Info : rsvz.be – moeilijkheden door coronavirus

  • 1ste kwartaal 2020 betalingsdatum van 31 maart 2020 naar 31 maart 2021
  • 2de  kwartaal 2020 betalingsdatum van 30 juni 2020 naar 30 juni 2021

De maatregel betreffende uitstel met een jaar van betaling van sociale bijdragen van de eerste twee kwartalen van 2020 evenals de regularisatiebijdragen die vervallen op 31 maart 2020, wordt uitgebreid naar ALLE categorieën van zelfstandigen (dus niet enkel en alleen van toepassing op zelfstandigen in hoofdberoep en meewerkende echtgenoten).
Gelet op de economische gevolgen van de spoedmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, mag de aanvraag tot uitstel van betaling van de bijdragen van het eerste kwartaal 2020 ingediend worden tot 15 juni 2020.
 

B. Vrijstelling

Info : rsvz.be – moeilijkheden door coronavirus

Als je dit wil aanvragen voor de eerste twee kwartalen van 2020, raden wij je wel aan tot je de afrekening van het tweede kwartaal ontvangt. Een aanvraag voor toekomstige kwartalen is niet mogelijk, dat is enkel voor hoofdberoepers en meewerkende echtgenotes in het maxi-statuut. Bij positief advies bouw je voor deze twee kwartalen geen pensioenrechten op (is voorlopig en kan bijgestuurd worden omwille van coronavirus).

Hou er wel rekening mee dat je reeds 4 kwartalen actief moet zijn. Ook dit kan nog versoepeld worden, maar daarover is nog geen uitsluitsel. Voorlopig zijn er nog geen vereenvoudigde aanvraagformulieren en heb je twee opties:

Rechtstreeks indienen bij de overheid

Via het sociaal verzekeringskantoor (via specifiek document)
Tip: Wanneer je de aanvraag rechtstreeks online indient bij de overheid en een mail stuurt naar mailbox-dvr@rsvz-inasti.fgov.be, komt er sneller een beslissing.
Er wordt aangeraden om eerst betalingsuitstel en het overbruggingsrecht aan te vragen. De vrijstelling kan je later aanvragen (lees binnen het jaar).BTW

Uitstel van betalingen
Een automatisch uitstel van betaling van twee maanden voor de btw en bedrijfsvoorheffing zonder boetes of interesten te moeten betalen.
Dit uitstel geldt voor:

- Betaling over maandaangifte – februari 2020, termijn verlengd tot 20 mei 2020

Betaling over maandaangifte – maart 2020, termijn verlengd tot 20 juni 2020

Betaling over maandaangifte – 1ste kwartaal 2020, termijn verlengd tot 20 juni 2020

info: www.rsvz.be 


Waarborgfonds en kredieten

Bruxelles

le Fond Bruxellois de Garantie

Wallonie

(à suivre)
Vlaanderen

Waarborgregeling


Nuttige links